Všichni jsme břemena a nosiči: pandemie, tornádo, válka

Již 13. transdisciplinární konference komunitní krizové spolupráce proběhne v pátek 11. 11. 2022 na Evangelické teologické fakultě UK v Praze. Pod názvem „Všichni jsme břemena a nosiči“ se bude zabývat zkušenostmi pandemie, tornáda a války.

Neštěstí a jejich dopady přinášejí kromě zmaru také příležitosti naučit se novému. Konference zkoumá, jak se liší učení z náhlé časově ohraničené nepříznivé události (katastrofy typu tornáda) od dopadů plíživých nepříznivých dlouhodobých dějů (pandemie, válka). V každé z těchto krizí se konference zaměřuje na jeden jev: u pandemie covidu na porušování lidských a občanských práv ve jménu ochrany (zákazy návštěv v „domovech“ pro seniory); u jihomoravského tornáda na identitu obce a její utváření katastrofou a na projevy katastrofické paměti v architektuře a obecních názvech; u války na normalizaci dlouhodobě působící katastrofické zátěže, tedy na paradox „normálního žití za války“.

Jednotlivé bloky konference vycházejí z osobních zkušeností účastníků a z oborových perspektiv sociologie, politologie, práva, etiky a teologie s důrazy na občanství a občanskou společnost, svobodu a spravedlnost, profesionální angažovanost, křesťanskou lásku a kulturu vzájemné péče.

Pořadatelé chtějí konferencí přispět ke společenské vzájemnosti za měnících se podmínek spolužití. Znamená to mimo jiné vést debatu ve veřejném prostoru a slyšet se navzájem při rozdílných postojích a zkušenostech.
Konferenci pořádá Evangelická teologická fakulta Univerzity Karlovy a Psychosociální intervenční tým České republiky ve spolupráci s Teologickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Caritas – VOŠ sociální v Olomouci, Diakonií Českobratrské církve evangelické, Psychologickou službou Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru MV ČR.

Konference je otevřena všem zájemcům a účast na ní je bezplatná. Bližší informace jsou k dispozici na www.etf.cuni.cz a https://pitcr.cz/

Oborové důrazy, hodnoty a program konference

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek